In 4 stappen naar een dag waarin je dingen doet die je wil doen
15 augustus 2022 

In 4 stappen naar een dag waarin je dingen doet die je wil doen

En er is weer een dag voorbij…

Wat gaan die dagen toch snel hè? Aan het begin van de dag neem je je voor om je vandaag echt minder te laten afleiden en zodra het laatste uur van je werkdag aanbreekt realiseer je je dat je nog niets van je to do list hebt kunnen afstrepen.

Het is voor vele van ons zo herkenbaar. Je vult je dag met gesprekken, mensen die je hulp vragen, je blust hier en daar een brandje en lost de meeste issues op die op je bordje terecht komen. En voor je het weet heb je je weer laten leiden door de waan van de dag.

Ik weet als geen andere hoe moeilijk het is om je niet te laten leiden door de waan van de dag, maar ook hoeveel het je brengt als je met de juiste focus aan de slag kunt. Niet alleen omdat het jou rust en overzicht geeft, maar ook wat dit met je team doet. Een team heeft niets aan een leider die als een kip zonder kop rondrent of die altijd een gevoel van haast uitstraalt. Als team wil je een leidinggevende waaraan je je kunt optrekken, waar je van kunt leren en waar je op kunt bouwen. 

Even geen chronisch tijd tekort

Hoe fijn zou het zijn als jij niet het gevoel hebt van chronisch tijd tekort? Of dat je niet alles in één meeting probeert te proppen zodat je weer een aantal dingen kunt afvinken? Ik sprak laatst met een ondernemer die, wanneer ze bij de ochtendmeeting aanwezig kon(!) zijn, ook direct alle openstaande punten nog even met het team ging bespreken. Totaal niet waar deze meeting voor bedoeld was, maar het voelde voor haar heel efficiënt (wat in de praktijk overigens niet zo werkt). Ze had een constant een gehaast gevoel en dat werkte niet prettig voor haar.

Om ervoor te zorgen dat jij je minder laat leiden door alles wat er op een dag op je afkomt, maar juist tijd gaat besparen dus meer tijd overhoudt voor de dingen die er écht belangrijk zijn heb ik een oplossing voor je. In 4 stappen naar een werkdag waarin je geen haast voelt en wel de dingen hebt kunnen doen die op je to-do list stonden.

>> Klik hier voor de video

1. Bepaal je doel(en)

Doelen stellen helpt je om je juiste focus te bepalen. Als je niet weet wat je wilt bereiken, weet je ook niet waar en waarom je ergens aan werkt. Om je team houvast en richting te geven heb je doelen nodig. Niet alleen je team vaart hier goed bij, maar jij ook. Daarom is het van belang dat je niet alleen teamdoelen stelt, maar ook persoonlijke doelen voor jou als leider. Wat wil jij bereiken? Waar wil jij staan aan het einde van dit jaar?

2. Werk met een plan

Zodra je je doelen helder hebt maak je een plan hoe je hier gaat komen. Bedenk wat je moet doen om deze doelen te bereiken. Wat moet je hiervoor per kwartaal, per maand en per weer voor doen. Deel het op in kleine stappen zodat je exact weet wat jou per week te doen staat. Die kleinere stappen geven jou de mogelijkheid om gefocust aan de slag kunnen gaan. Dat je weet wat er vandaag van je verwacht wordt en niet dat je dit ’s morgens pas gaat bedenken. Het eerste wat je doet op een dag bepaalt je flow en succes.

3. Plan realistisch

Stop met optimistisch plannen. Vele van ons hebben de neiging om vooraf te denken: “dit lukt me wel in een uurtje”, terwijl je stiekem wel weet dat je hier minstens twee uur zoet mee zult zijn (als je geluk hebt). Wees eerlijk in je tijdsplanning. Pak je agenda erbij en blok hierin eerst alle dingen af die deze week moeten gebeuren. Neem hierbij ook de dingen mee standaard op de agenda staan, denk daarbij aan vaste meetings, mail bijwerken etc.

4. Resultaat

We worden allemaal gelukkig van tussentijdse successen. Of ze nu groot of klein zijn, iets behalen voelt fijn. De dingen op een dag gedaan hebben die je wilde doen geeft ook een gevoel van succes. Je kunt zaken afvinken en hierbij krijg je regie en overzicht in de dingen die je doet. De positieve dingen gaan we makkelijk aan voorbij, waar we een rot week waarin niets ging zoals je bedacht had nog even ‘lekker’ het mee het weekend in nemen. Kijk dus ook heel bewust wat je hebt bereikt vandaag of aan het einde van de week.

Mijn advies

Ik adviseer je om met al deze vier stappen aan de slag te gaan en er niet één uit te pikken welke je het meeste aanspreekt. Als je op lange termijn effect wilt en je wilt echt wegblijven uit de waan van de dag, dan is dit de oplossing. Begin bij de eerste stap, schrijf alles voor jezelf op, werk je plan uit en ga aan de slag. Ga het DOEN!

Begint het bij jou nu te kriebelen en wil je aan de slag, plan dan een gratis strategiegesprek. Hierin nemen we jouw team en leiderschap onder de loep en bepalen we samen welke volgende stap voor jou geschikt is!

-Romilde

Place comment